RALLYLYDNAD


Efter en nybörjarkurs började vi 2010 med RALLYLYDNAD. Var då en inofficiell sport här i Sverige men blev snabbt växande och väldigt populär!


En slags lättsammare, mera omväxlande och roligare form av traditionell lydnadstävlande.


Och som det visade sig... riktigt passande för oss!

När vi började med rallylydnaden var den fortfarande en inofficiell hundsport men blev i juli 2011 godkänd av SKK.


Cessna och Jiggly startade som vuxna medan Googla började redan som unghund. Det finns fyra nivåer och från början kunde man som högst uppnå "mästar"titel (RLD-M) .Klasserna är N (Nybörjare) , F (Fortsättning), A (Avancerad) och M (Mästarklass) och som reglerna är idag krävs det minst 3 kvalificerande resultat (i N-70 poäng , i F-75 p , i A-80 p och i M-90 p). Men när vi startade var det 3 tävlingar med 70 poäng oavsett nivå. 

Cessna var faktiskt en av de allra första hundarna i Sverige att bli RLD-M och så småningom fick även Jiggly och Googla den titeln. Lilla Tuva var inte så road och har bara fått RLD-N.


Googla fick dessutom diplom från Svenska Terrierklubben 2014 som Årets Rallyterrier , där hade redan innan Cessna och Jiggly legat bland de bästa.

Idag kan man även ta ett championat (RLD CH), då krävs 3 resultat (cert) över 90 poäng, men (än så länge?) har jag och Googla bara lyckats ta ett sådant cert. Tyvärr var (och är) hon en "ljudlig" hund och fick ofta avdrag pga det. En av anledningarna till att vi sedan 2017 satsat på agility istället.