VÅR SYN PÅ NORWICH TERRIER

Norwichterriern är en liten hund men absolut ingen dvärghund och dess, trots sin storlek,  robusta framtoning värnar vi om i kenneln. Vi uppmuntrar våra valpköpare att vara aktiva ihop med sina hundar och poängterar alltid, att det här är en typ av hund som är väldigt anpassningsbar och lättsam.

I cykelkorgen, på båtdäcket, i tältet, på löprundan, på stranden, i hängmattan, på barnkalaset, på golfbanan, i klubbstugan, i väskan på flyget, det går alldeles utmärkt - för då får man ju vara med!


Mentalitet


En mer social varelse än en Norwich får man leta efter och då gör det inget om matte är däckad i influensa eller husse går med kryckor, man ligger tålmodigt på mattes arm och sänker helt enkelt tempot så husse har en chans. Men det är heller inga problem för våra hundar att hänga med på mil-joggen (efter rätt träning,förstås!)

Energisk och samtidigt sansad - "på när det är läge men cool när det inte är det". Det sociala sättet sträcker sig till alla varelser; andra hundar, barn och övriga husdjur sluter en Norwich glatt in i sin gemenskap. Det står till och med uttryckligen i rasstandarden att en Norwich inte får vara grälsjuk!


Hälsa


En i grunden en lättskött och frisk ras där försäkringbolagens statistik visar att den har en lägre risk än medel för många vanliga sjukdomar som t ex allergier, ledproblem och tumörsjukdomar.

För ca 20-30 år sedan förekom en del fall med epilepsi och bakbenskramper men det förefaller som om detta minskat tack vare alla seriösa uppfödare som undvikit att avla på drabbade linjer eller kombinationer.

I rasen finns ett problem i övre luftvägarna som benämns NTUAS (Norwich terrier Upper Airway Syndrome). Det är förträngningar i svalg och struphuvud som kan leda till ökade andningsljud, motions intolerans och värmekänslighet.

Flertalet av de hundar som har dessa förändringar i mild eller måttlig grad har inga kliniska symptom men det finns fall med grava andningsproblem. Det pågår forskning om detta på flera ställen i världen , bland annat på veterinärfakulteten i Bern , Schweiz . Genom undersökning med laryngoskop av sövda hundar görs en utvärdering av svalgets utseende till hjälp för uppfödarna när de ska välja till sin fortsatta avel.

I Sverige finns ännu inte denna möjlighet men jag jobbar på att få mina egna uppfödningar undersökta och utvärderade i Bern innan avel. Ännu så länge är 6 av mina hundar utvärderade med deras "scoring"-system A-E , där A är bäst. Endast importhanen Wild Devils Antonio Banderas har "A" , Edda af Tvenne Ekar , Amazing Evenstar och Absolut Herbert hade "C" och Poppy Appeal och Amazing Grace "D".  Väntar på svar från de laryngoskopifilmer som gjordes nyligen på Sunflower Scarlet och Sveliz Inspiring Influencer of Larkahall .Kort historia om Norwich terrierns uppkomst:


Norwichterriern är en av många terriersorter som uppstod under förra seklet i Storbrittanien. En hästhandlare Frank "Roughrider" Jones förmedlade många från Norwich-området och då lär namnet ha uppstått.


Rasen registrerades i England 1932 och från början fanns det såväl hängörade som stå-örade Norwichterriers. Men då de allt mer avlades var för sig blev den hängörade varianten en egen ras 1964 under namnet Norfolkterrier.


Läs mer om Norwichterriern på Svenska Norwichterrierklubbens hemsida och i boken "The Norwichterrier" (endast på engelska) av Marjorie Bunting som finns att beställa där!

Norwichterriers =

Hardy, Happy-Go-Lucky

& Weatherproof!

Poppy hoppar
Poppy i famn
Poppy o Alle Himmelska Hundar
Humla
Tim valp
Terry hos Ylva.3
Hugo och Flora i Växjö 2019
Tyra vinner
Edda nytrimmad
Poppy och Googla
Sessan bland vitsippor
Wilmer och Tim dansara
Googla i Bjuv
DSC_0066
Truls i skog
Demi cert
Närbild Jiggly
Tycho o Co
Lexi på betongbagge
Googla årets multiterrier 2017
Googla med Hörby-buckla
Cessna Bäver
Cessna spanar på havet
Molly Valborg
sites Perla
Jiggly med krabba
Jiggly kör rally
Greta reflex
Poppy i famn
sites Jiggly i snö
IMG_3512
Tuva Busvalp
IMG_0531
Googlad Påsk!
Sommar-Cessna
sites Gimme five!
Pontus x
Stina Årsboken2007
Googla på balansen
Dissa i båt
Frostie tränas
Zingla i moppehjälm

På när det är läge men cool när det inte är det


Om du tycker om sunda, positiva, sociala, behändiga hundar som kanske inte alltid gör exakt allt med kadaverdisciplin på lydnadsträningen

(de är ju ändå terriers med en stark integritet!) men glatt hänger på alla förslag du har att ge men med en liten egen vinkling


- då är Norwichterriern ett perfekt val!