VÅR SYN PÅ JACK RUSSELL TERRIER

Jack Russell terrier är en robust , energisk och gladlynt hund med mycket motor. Jaktintresset kan variera men har man en JRT lös i skogen får man allt vara lite på bettet själv!


Roliga och påhittiga med glimten i ögat och minst ett par rävar bakom örat. Orädda , smarta och lättlärda , men den intelligensen används också gärna till att slippa besvärande begränsningar såsom kommandon och regler. En frisk ras utan några rastypiska sjukdomar som behöver bekämpas och ofta långlivade och pigga långt upp i åren.

 

HISTORIA


Aveln påbörjades av kyrkoherden John (Jack) Russell som 1873 var med och startade den brittiska kennelklubben the Kennel Club. Han köpte sin första terrier 1819 och ville bevara och utveckla en grythund som även skulle klara att följa en ryttare till häst.


Russell utgick från föregångare till dagens foxterrier och manchesterterrier och han betonade bruksegenskaperna framför utseendet. 1904 skrevs en rasstandard och 1914 bildades en rasklubb.


1974 skedde en brytning i England då The Jack Russell Terrier Club bildades. Dessa vill följa den ursprungliga standarden som godkänner en större exteriör variation och inte delar in rasen i högbenta (parson russell) och lågbenta (jack russell) varianter, utan fortsätter sätta bruksegenskaperna framför alla exteriöra krav.


Denna klubb har en systerorganisation i Sverige, JRTC of Sweden, som registrerar jack russell-terrier som inte registreras av Svenska Kennelklubben (SKK).


Rasen räknas som australisk, dit den importerats 1965, då där bildades en rasklubb 1972 och som lyckades få rasen nationellt erkänd av the Australian National Kennel Council 1991, följt av den internationella hundorganisationen FCI 2001. Då hade rasen redan internationell spridning, i Sverige var stamboken i SKK öppen för individer utan registrerade föräldrar till 2006. 


Den ideala mankhöjden för jack russell terrier är 25–30 cm. Den skall vara minst 55 % vit. Teckning på kroppen är tillåten, i alla nyanser av brunt och/eller svart var som helst på kroppen. Pälsen kan vara allt ifrån slät till riktigt sträv men är ofta mellantinget, så kallad "broken".

JACK RUSSELL TERRIER =

den perfekta allround hunden